Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. birželio 4 d., pirmadienis

Mėlynių pyragas, sraigės ir vėjaraupiai



Praeitą savaitę buvau užveisus sraigių fermą. Sekmadienį, po lietaus, įsidėjau Sofiją į nešioklę, pasiėmiau kibirą ir išėjome sraigiaut. Smagiai vaikštant pamiškėje, per kokią valandą, prisirinkom kibirą sraigių. Tuomet nuploviau jas, išdalinau į atskirus kibirus, idant turėtų kur paropinėti, ir lakiau beveik savaitę ant griežtos bado dietos. Kas dieną sraigutes išprausdavau ir kibirėlius jų sutvarkydavau. Stengiausi, kad sraugutės gerai jaustūsi. Taip jos pas mane gyveno šešias paras, o tuomet atėjo baisus šeštadienis. Darbo su jomis buvo daug ir nelabai malonaus. Kai pradėjau nuo ryto, tai tik vakare paragavom tų sausumos moliuskų, pagamintų Escargots à la Bourguignonne būdu. Išvada: skaniausia sraigėse buvo česnakinis sviestas su bagete ;) Prisigaminau jų tiek, kad iki kito sezono užteks. Tai tiek apie sraiges. Fotoreportažėlio nebus, nes nebeliko jėgų fotografavimui. Gal kurį kartą, kai gaminsiuosi tas užšaldytas, tai padarysiu foto, nepraleisiu progos pasigirti...
Po sunkaus ir ilgo sraigių šeštadienio, tėvo dienos sekmadienį kepiau mėlynių pyragą. Skanus. Nors ir mėlynės šaldytos... Ir dar, mano mažė vėjaraupiais susirgo, tad esame izoliuotos. Nei mes kur, nei pas mus kas.
Tai tiek šiandien žinių. Ir pasigyriau, ir pasiskundžiau, ir receptu dalinuosi.
Mėlynių pyragui reikės:
120 g kambario temperatūros sviesto,
1 st. cukraus,
1 kiaušinis,
3/4 stiklinės natūralaus jogurto,
2 st. miltų,
2 a. š. kepimo miltelių,
Žiupsnelio druskos,
1 a. š. vanilės ekstrakto,
1 citrinos tarkuotos žievelės,
1 apelsino tarkuotos žievelės,
400 g mėlynių,
1 v. š. cukraus pudros.
  1. Dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.
  2. Sviestą išsukti su cukrumi, vanilės ekstraktu ir citrinos bei apelsino žievelėmis.
  3. Į išsuktą sviestą įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti. Supilkite jogurtą ir gerai išmaišykite. Suberkite miltų mišinį ir vėl gerai imaišykite.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Į skardą sukrėskite tešlą. Ant tešlos viršaus išdėliokite atšildytas ir nuvarvintas mėlynes. Kepkite 45 – 50 min.
  5. Iškepusį pyragą atvėsinkite (nors man labai skanus šiltas) ir apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!

    JustinaR

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą