Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. birželio 18 d., pirmadienis

Pavlova dviguba ir apie birželio 15 - ąją


Labas,
Birželio 15 diena yra 166 metų diena pagal Grigaliaus kalendorių. Iki metų galo lieka 199 dienos. Vardadienius šią dieną švenčia Bargailė, Jolanta, Krescencija, Tanvilas ir Vitas. O man ši diena svarbi tuo, kad prieš dešimt metų tapau ponia Ramanauskiene. Šiai progai paminėti kepiau morenginį desertą PvalovąTai nepaprastai lengvas, purus, saldus, gražus desertas pavadintas garsiosios balerinos Annos Pavlovos vardu. Kur ir kada pirmą kartą desertas buvo pagamintas tiksliai nėra žinoma. Dėl to ypač ginčijasi Australijos ir Naujosios Zelandijos konditeriai ir kulinarijos istorikai. Vieni sako, kad desertą sukurti įkvėpė baltas balerinos sijonas, kitų nuomone desertui pavadinimas prigijo po to, kai kažkas paragavęs pasakė, kad jis lengvas kaip Pavlova. Bet ar svarbu kas, kur ir kodėl sukūrė šį konditerijos šedevrą? Ir lai ginčijasi istorikai konditeriai, o mes gaminkime ir ragaukime.
Morengo pagrindui reikės:
6 kiaušinių baltymų,
300 g cukraus,
1 v. š. krakmolo,
1 v. š. baltojo vyno acto,
Žiupsnelio druskos.
Kremui reikės:
~ 600 g mėgstamų uogų (aviečių, mėlynių, serbentų, vyšnių...),
2 v. š. cukraus pudros,
600 ml grietinėlės (ne mažiau kaip 35% riebumo).


  1. Morengo pagrindą geriausia pasigaminti iš vakaro. Gaminat morengo masę, labai svarbu kad visi indai būtų švarūs, sausi ir žinoma kiaušinių baltymai turi būti švieži. Baltymus supilkite į indą, kuriame juos plaksite. Įberkite žiupsnelį druskos ir pradėkite plakti. Iš pradžių plakite lėtai, kad tik šiek tiek suputotų. Po to plakite intensyviau vis palaipsniui, po šaukštą dėdami cukraus pudrą ir plakite tol, kol masė taps standžiomis putomis. Masė turi blizgėti. Tuomet suberkite krakmolą ir išmaišykite, supilkite actą ir dar paplakite.
  2. Keipimo skardą ištieskite kepimo popieriumi, nusipieškite du apskritimus 20 ir 16 cm skersmens, ant  jų paskirstykite baltymų masę, išlyginkite ją šaukštu, suformuokite apie 3 cm storio būsimo deserto pagrindus.
  3. Sukrėtę baltymų masę į kepimo skardą, dėkite ją į iki 120°C įkaitintą orkaitę ir džiovinkite morengą apie 30 min. Po to sumažinkite kaitrą iki 80°C ir toliau džiovinkite morengą apie 1 val. 30 min. Tuomet išjunkite orkaitę, o morengą palikite orkaitėje per naktį, kad atvėstų. Atvėsęs morengas turi būti švelniai rusvos spalvos ir lengvai nusiimti nuo kepimo popieriaus, jo paviršius turi būti traškus, o vidus minkštas.
  4. Iš grietinėlės ir cukraus pudros suplakite kremą. Aš kartais grietinėlę pagardinu šaukštu konjako, brendžio ar romo. Tuomet kremą šaukštu dėkite ant didesniojo morengo viršaus, o ant kremo dėliokite uogas ir dar  šiek tiek kremo.  Ant viršaus uždėkite mažesnįjį morengą, vėl kremo ir vėl uogų.

Skanaus!

JustinaR

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą