Ieškoti šiame dienoraštyje

2014 m. sausio 29 d., trečiadienis

Šokoladinis tortas su sūdyta karamele ir šokoladiniu kremu!


Sveiki!
Šokoladas su druska visada yra puikus pasirinkimas. Tik svarbu yra išlaikyti proporcijas. Druskos reikia labai nedaug tam, kad atsiskleistų dar stipresnis šokolado skonis. Taigi siūlau pabandyti šokoladinį tortą su sūdita karamele, sviestiniu šokoladiniu kremu ir žiupsneliu rupios jūros druskos.

Pyragui reikės:
170 g minkšto sviesto
90 ml kakavos miltelių (+ 2 v. š. kepimo formoms pabarstyti)
90 ml karšto vandens
90 ml grietinės
360 ml persijotų miltų
1/2 a. š. kepimo sodos
1/4 a. š. druskos
240 ml cukraus
2 kiaušiniai
1/2 v. š. vanilės ekstrakto

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ištepkite sviestu dvi 16 cm skersmens kapimo formas. Kepimo formų dugnus išklokite kepimo popieriumi, dar patepkite sviestu ir pabarstykite kakvos milteliais.
  2. Kakavos miltelius sumaišykite su karštu vandeniu ir grietine.
  3. Miltus sumaišykite su soda ir druska.
  4. Minkštą sviesta plakite plaktuvu kol sviestas pabals ir taps purus (2 - 5 min.). Sudėkite cukrų ir dar plakite apie 3 min. Po vieną sudėkite kiauišinius, kaskart gerai išplakite. Supilkite vanilės ekstraktą ir dar paplakite.
  5. Į sviesto masę sudėkite pusę miltų ir gerai išmaišykite. Supilkite kakavos ir grietinės mišinį ir vėl gerai išmaišykite. Sudėkite likusius miltus ir išmaišykite.
  6. Tešlą paskirstykite kepimo formose po lygiai ir kepkite vidurinėje orkaitės dalyje 30 - 35 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku ar pyragai iškepė. Pagaliukas įsmeigtas į pyrago centrą ištraukus turi būti švarus.
  7. Iškeptus pyragus atvėsinkite 10 min. Po to išimkite iš kepimo formų ir galutinai atvėsinkite ant grotelių.

Kremui reikės:
200 g juodojo šokolado (70%)
300 g minkšto sviesto
300 - 350 ml cukraus pudros
150 ml kakavos miltelių
2 a. š. vanilės ekstrakto
4 šaukštai grietinėlės

  1. Susmulkinkite šokoladą, sudėkite į karščiui atsparų indą. Indą su šokoladu uždėkite ant puodo su kaitinamu vandeniu ir taip ištirpdykite šokoladą. Kai šokoladas ištirps palikite jį atvėsti iki kambario temperatūros.
  2. Cukraus pudrą sumaišykite su kakvos milteliais.
  3. Minkštą sviestą plakite plaktuvu apie 2 - 5 min. Kai sviestas taps purus ir pabals, toliau plakdami po truputį sudėkite cukraus pudros ir kakvos mišinį. Plakite kol masė taps švelni, kreminė.
  4. Į kremą įplakite vanilės ekstraktą ir šokoladą, supikite grietinėlę ir palakite, kol masė taps vientisa.

Sūdytai karamelei reikės:
100 g cukraus
85 g sviesto
150 ml grietinėlės
Druskos pagal skonį 

  1. Suberkite cukrų į keptuvę ir nemaišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros. Kai išsilydis apie 1/3 cukraus masės, pajudinkite keptuvę, kad išsilydęs cukrus maišytųsi su neišsilydžiusiu. Kai išsilydis beveik visas cukrus, masė taps tamsiai rudos - gintaro spalvos, nukelkite keptuvę nuo ugnies.
  2. Tuo tarpu pakaitinkite grietinėlę tik kol sušils (neužvirkite). Sviestą supjaustykite kubeliais.
  3. Į išsilydžiusį cukrų, maišydami šaukštu, sudėkite sviestą po gabalėlį. Iš pradžių masė gali sušokti į gabalus, bet maišant viskas susitvakys. Vėl uždėkite keptuvę ant ugnies ir maišydami atsargiai supilkite grietinėlę. Kelias minutes pavirkite karamelę maišydami. Įdėkite druskos (jei jau labai nenorite, tai nedėkite...) pagal skonį ir išmaišykite. 
  4. Atvėsinkite karamelę. Kai atvės supilkite į stiklinį indą ir atšaldykite šaldytuve.
Darom tortą:
Atvėsusius pyragus perpjaukite per pusę išilgai. Turėsite keturis sluoksnius. Ant pirmojo sluoksnio tepkite karamelės, o ant jos tepkite šokoladinio kremo. Taip sutepkite visus sluoksnius. Tik netepkite karamelės ant ketvirtio pyrago sluoksnio viršaus. Torto viršų ir šonus dosniai sutepkite kremu. Dekoruokite kaip jums labiausiai patinka. Ant viršaus užberkite žiupsnelį rupios jūros druskos. Tortas skaniausias patiektas kambario temperatūros su kava su pienu.

Skanaus!









1 komentaras:

  1. Justina, o "kepimo soda", tai - tiesiog maistinė soda ar kepimo milteliai?
    Soda paprastai gesinama, štai kodėl suabejojau...

    AtsakytiPanaikinti