Ieškoti šiame dienoraštyje

2015 m. vasario 9 d., pirmadienis

ROMO BOBOS



Sveiki sveiki sveiki,
Aš čia net ne kaip jaunas mėnulis, o kaip Kalėdų senelis pasirodau. Mea maxima culpa, bet ce la vie, taip jau nutinka, kad vienokios ar kitokios aplinkybės verčia rinktis iš dviejų tik vieną. Šiuo metu mano didžiausias laiko valgytojas miega, tad skubu parašyti trumpą įrašą apie tai, kaip aš vieną dieną smarkiai užsimaniau baba au rhum.
Kai tik turiu laisvo laiko skaitau knygas. Visokias. Ne vien tik kulinarines :D Kartais ir grožines. Ir štai vieną dieną skaitau Kristinos Sabaliauskaitės apsakymus ir viename taip skaniai aprašytos romo bobos. Saldžios, drėgnos, lipnios... Taip tikroviškai autorė aprašė, kad nejučia mano burnoje ėmė kauptis seilės ir, atrodo, pajutau tą saldų, labai labai saldų skonį. Taigi, pagalvojau, nieko nebus, reikia kept. Bet dar reikėjo formelių. Tad laukti bobų teko dar porą savaičių, kol gavau formeles. Žinoma jas gavusi supratau, kad galima buvo ir be jų apsieiti, o, pavyzdžiui, pasinaudoti keksiukų kepimo forma, blogiausiu atveju keramikiniais cremme brulee ramekinais. Tarp kitko, pagal recepto aparšymą turėjo užtekti tešlos 12 bobų, man gavosi daugiau. Tad dvi bobutes iškepiau būtent ramekinuose. Jos buvo mažesnės, putlesnės, bet vis vien labai dailios. Skoniui tai nei kiek npakenkė. 

12 romo bobų reikės:
2 stiklinių miltų (stiklinės tūris 250 ml)
125 ml šilto (ne karšto) pieno
15 g šviežių mielių
120 g išlydyto ir atvėsinto sviesto
3 kiaušinių ir 2 kiaušinių trynių
2 a. š. cukraus
2 a. š. smulkios druskos (aš dėjau mažiau, taip sakant iš akies)
500 ml riebios (35 - 36%) grietinėlės (patiekti prie bobų)

Dubenyje sumaišykite pusę stiklinės miltų su šiltu pienu ir mielėmis, uždengite plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1,5 - 2 val, kad pakiltų.
Kai tešla pakils po vieną į ją sudėkite kiaušinių trynius ir kiaušinius kaskartą gerai išmaišydami. Sudėkite likusius miltus, cukrų, druską ir gerai išmaišykite.
Maišydami tešlą plona srovele supilkyte lydytą atvėsintą sviestą. 
Gautą tešlą konditeriniu maišu ar tiesiog šaukštu paskirstykite specialiose bobų formelėse, kurias prieš tai gerai sutepkite sviestu (jų tūris apie 100 ml). Jei formelių neturite galite, kaip jau minėjau, naudoti keksiukų formeles. Tešla reikia užpildyti 1/2 - 2/3 formelės. Palikite tešlą dar 30 - 40 min. šiltoje vietoje, kad pakilktų. Tešla turi pakilti iki formelių viršaus, nereikia, kad liptų iš formelės.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių celsijaus ir kepkite bobas 20 - 25 min, orkaitės vidurinėje dalyje.
Iškepusias bobas reikia iškart išimti iš formelių ir palikti atvėsti. Prieš mirkant jas sirupe subadykite dantų krapštuku. Taip boba lengviau prisigers sirupo. Sirupe išmirkytas bobas patiekite su plakta grietinėle. Aš plakiau grietinėlę su vanile, be cukraus (jo cia visai nereikia). 

Romo sirupui reikės:
4 stiklinių cukraus
5 stiklinių vandens
1 stiklinės tamsaus romo
1 vanilės ankštis (nebūtinai, recepte nenurodyta, bet man norėjosi)
Puode sumaišykite vandenį su romu ir cukrumi. Išilgai perpjaukite vanilės ankštį ir peiliu išimkite sėklytes. Sudėite jas į puodą. Ten pat meskite ir vanilės ankštį. Puodą kaitinkite ant vidutinės kaitros kol užvirs. Užvirus palikite virti apie 2 min. kol sirupas taps skaidrus. Bobas mirkykite karštame, tik ne verdančiame sirupe. Jei sirupą pasigaminsite iš anksto, tai prieš mirkant jame bobas, pašildykite. 

Skanaus!!!

Pastabos: receptas iš: Martha Stewart's Baking Handbook, p.347.
Kitą kartą sirupui vandens naudočiau 1 stikline mažiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą