Ieškoti šiame dienoraštyje

2014 m. sausio 19 d., sekmadienis

ŠOKOLADINIS PYRAGAS!

Labas,
Na kaip, džiaugiatės žiema. Aš tai jau pavasario laukiu. Taip, už lango daug gražiau kai šviečia saulė ir jos spindulius sniegas atspindi, nei kad lietus sausio mėnesį...Bet... Kai šalta tai nei gražu, nei miela. 
Taigi, idant nuotaika geresnė būtų ir širdyje pavasariniai špokai čirškėtų, iškepiau šiendien šokoladinį pyragą su lazdyno riešutais ir plaktos grietinėlės debesimi. Labai skanu. Tikrai. Šokoladas su lazdyno riešutais kažkaip labai magiškai dera. Tik, atrodo, truputį per trumpai kepiau, nes pyrago vidurys dar buvo skystokas, toks, kaip kad būna chocolate lava cake. Šiaip tai skonis nuo to nei kiek nesuprastėjo. Sakyčiau man net labai patiko. Bet patiekti to pyrago gražiai nesigavo, tad ir nuotraukų nelabai pavyko padaryti. Visgi šokoladiniai lavos pyragaičiai turėtų būti kepami individualiai, kiekvienas atskirai vienam ragautojui. O šį pyragą reikėtų labai stebėti kepant, kad neperkeptų, bet ir pakankamai "susitrauktų". Saviškį kepiau 25 minutes, bet matyt jam reikėjo 30 min. Tiesa, aš jo gerai neatvėsinau, nes norėjau dar pasinaudoti natūraliu apšvietimu fotografuojant, tad pjausčiau dar gana šiltą. Tai taip pat galėjo įtakoti jo vidurių ištekėjimą. Nes po kelių šaldytuve praleistų valandų pyrago viduriai šiek tiek apsitraukė ;) Na bet nepaisant šių smulkių nesusipratimų pyragas išties puikus. 

Pyragui reikės:
170 g sviesto
170 g šokolado (kuo daugiau kakavos tuo skaniau, aš naudojau šokoladą su 72% kakavos)
170 g cukraus
2,5 a. š. miltų
4 kiaušinių
1 vanilės ankšties (pasigirsiu, naudojau Taičio vanilę)
Žiupsnelio druskos
Saujelės skrudintų lazdyno riešutų (suskaičiavau, pas mane buvo 46 riešutai)
200 g grietinėlės ne mažiau nei 35% riebumo 
1 v. š. cukraus pudros
1 v. š. tarkuoto šokolado

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. 16 cm skermens išardomą kepimo formą ištepkite sviestu, įklokite kepimo popieriaus, dugną dar patepkite sviestu ir pabarstykite kakavos milteliais. Perteklių nupurtykite. 
  2. Sviestą supjaustykite kubeliai, šokoladą susmulkinkite gabalėliais, sudėkite į karščiui atsparų indą. Ten pat sudėkite ir vanilės sėklytes (vanilės ankštį perbraukite peilio bukaja puse, tuomet ankštį perpjaukite pusiau išilgai ir nuo kiekvienos pusės peilio galu nubraukite sėklytes) ir druską. Indą su sviestu, šokoladu ir vanile uždėkite ant puodo, kuriame yra vandens ir kaitinkite. Vandens garai šildys indą, sviestas ir šokoladas palaipsniui gražiai lydisis. Pamaišykite. Kai masė taps vientisa daugiau nebekaitinkite.
  3. Į sviesto ir šokolado masę suberkite cukrų ir išmaišykite. Po vieną sudėkite kiaušinius, kas kartą juos gerai įmaišydami į masę. Galiausiai suberkite miltus ir išmaišykite.
  4. Tešlą supilkite į kepimo formą, ant viršaus užberkite riešutus ir pašaukite į jau įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 min. Neperkepkite. Pyragas ištrauktas iš orkaitės ir pajudintas turi dar truputį "drebėti".
  5. Pyragą atvėsinkite. Ragaukite su plakta grietinėle: šaltą grietinėlę suplakite su cukraus pudra iki standžios purios masės. Šaukštu sukarukite grietinėlę ant pyrago viršaus. Užberkite tarkuoto šokolado. 
  6. Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą