Ieškoti šiame dienoraštyje

2013 m. spalio 29 d., antradienis

B&B - Bananų blynai su karamele!


Na banananų ir blynų mylėtojai, šis receptas jums. Bet pirmiau, labai trumpai apie bananą. 
Bananas - lotyniškai Musa – bananinių šeimos žolinių augalų gentis, kurioje yra apie 80 rūšių. Auga daugiausia Afrikoje ir Azijoje. Bananai išauga iki 10 - 15 m aukščio. Lapai dideli – iki 4 m ilgio. Žiedai susitelkę kekės pavidalo žiedynuose. Vaisiai, o tiksliau uogos, vadinami BANANAIS, auga kekėmis. Jie 15 – 17 cm ilgio ir 4 – 5 cm skersmens. Vaisiaus minkštime yra apie 75 proc. vandens, 15 – 20 proc. cukrų, apie 7 proc. krakmolo, 1,3 proc. baltymų, 0,3-0,6 proc. riebalų.


Tešlai reikės:
1 banano (+ kelių griežinėlių banano blynus serviruojant)
1 kiaušinio
150 ml natūralaus jogurto
100 ml vandens
1,5 a. š. kepimo miltelių
2 v. š. vanilinio cukraus
200 ml miltų
4 v. š. aliejaus (pvz. saulėgrąžų, rapsų)
Karamelei reikės:
100 g cukraus
150 ml grietinėlės
85 g sviesto
  1. Nulupkite ir šakute suminkykite bananą, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir sudėkite jogurtą. Išmaišykite. Įpilkite vandens ir dar kartą išmaišykite.
  2. Į masę suberkite miltus ir kepimo miltelius. Išmaišykite ir palikite 10 min. tešlą ramybėje.
  3. Po 10 min. supilkite į tešlą aliejų ir išmaišykite.
  4. Įkaitinkite keptuvę, po to kaitrą sumažinkite iki vidutinio ar net net kiek mažesnio nei vidutinio karštumo. Šaukštu dėkite tešlos į keptuvę tiek, kokio dydžio blynų norite. Kepkite apie porą min. iš kiekvienos pusės, kol švelniai paruduos.
  5. Karamelė! Kaitinkite cukrų keptuvėje nemaišydami. Kai cukrus kraštuose pradės tirpti ir įgaus rusvą baltijos gintarų (kaip gražiai palyginau) spalvą pajudinkite keptuvę, kad centre esantis cukrus greičiau tirptų. Daugiau nebekaitinkite, kad per daug neįkaistų cukrus ir nepradėtų svilti.
  6. Nedideliame puode pakaitinkite grietinėlę. Neužvirinkite.
  7. Į išsilydžiusį cukrų sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir viską maišykite vėl kaitindami. Būkite atsargūs, karšta karamelė gali smarkiai nuplikyti jei pateks ant odos. Maišant ir kaitinant karamelę po truputį supilkite grietinėlę. Tik labai labai atsargiai, nes ji šaudysis, taškysis, šnypš ir visaip kitaip priešinsis padaroma. Kai supilsite visą grietinėlę leiskite karamelei keles minutes pavirti. Nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti. Vėstant ji tirštės. Jei norite pikantiškesnio skonio karamelės įdėkite druskos. Tai tikrai labai skanu ir labai madinga!
  8. Blynus valgykite dar šiltus su bananų griežinėliais ir karamele.
    Skanaus!












Komentarų nėra:

Rašyti komentarą