Ieškoti šiame dienoraštyje

2013 m. spalio 23 d., trečiadienis

Morkų pyragas 23 mėnesių proga!!!


Mano Sofijai 23 mėnesiai – be mėnesio 2 metai. Didelė proga, nieko nepaskysi... Nusprendžiau iškepti morkų pyragą dėl kelių priežasčių. Pirmoji jau žinoma, antroji – nes savame darže užaugintos morkos pradėjo dygti, tad pagailo jų ir sutarkavau dubenėlį nemažą, trečia – nes labai mėgstu morkų pyragą. Pirmą kartą morkų pyragą kepiau būdama paauglė. Pyragas buvo fantastiškai skanus. Radau tą receptą mamos receptų dėžutėje ranka ant iš kažkokios užrašų knygelės išplėštos popieriaus skiautės užrašytą. Neatsimenu to recepto dabar. Kiek ieškojau, be rezultatų. Tad ieškau dabar kažko panašaus ir... nesėkmingai. Nepaisant to šis visai neblogas. Ypač tas grietinėlės sūrio kremas labai skanus. 

Pyragui reikės:
240 g tamsaus cukraus (tamsaus neturėjau, bet turėjau melasos, tai suėjo puikiai, tik gal pyrago spalva kiek tamsoka nuo jos gavos)
3 didelių kiaušinių
150 ml saulėgrąžų arba rapsų aliejaus (naudojau alyvuogių, nes tik tokio buvo namie)
350 g tarkuotų morkų (sunaudojau nei daug, nei mažai – 9 nelabai didelias morkas, tiesa violeitines, gal dar jos tą mano pyragą taip tamsiai nudažė)
200 g miltų
200 g graikiškų riešutų
150 g džiovintų abrikosų (turėjau tik 4 džiovintus abrikosus, tad jiems į kompaniją pridėjau didelių geltonų razinų)
3 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. cinamono
1 a. š. vanilės ekstrakto
1/4 a. š. malto muskato riešuto
Kremui reikės:
250 g kambario temperatūros grietinėlės sūrio (pas mus pasrduotuvėse tokio būna „Philadelphia“)
180 g kambario temperatūros sviesto
120 g cukraus pudros
1 a. š. vanilės ekstrakto

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C. Išardomą kepimo formą ištepkite sviestu (dugną ir šonus). Dugną išklokite kepimo popieriumi ir dar patepkite sviestu. Aš naudojaus dvi 16 cm skersmens kepimo formeles. Jei naudočiau vieną, turbut tai būtų 24 – 26 cm skersmens  kepimo forma.
  2. Nuplaukite, nuskuskite ir burokine tarka sutarkuokite morkas.
  3. Riešutus ir džiovintus vaisius šiek tiek pasmulkinkite.
  4. Persijokite miltus ir sumaišykite juos su priekoniais ir kepimo milteliais.
  5. Elektriniu plakikliu šiek tiek paplakite kiaušinius, kad baltymai susimaišytų su tryniais, tuomet sudėkite cukrų ir plakite dideliu greičiu apie 5 min. Masė taps tiršta ir jos tūris padidės. Supilkite vanilės ekstraktą ir išmaišykite. Tuomet, toliau plakant, po truputį, plona srovele supilkite aliejų.
  6. Į gautą masę šaukštu įmaišykite miltų mišinį, sudėkite tarkuotas morkas, smulkintus džiovintus vaisius ir riešutus. Viską išmaišykite.
  7. Gautą tešlą sukrėskite į kepimo formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Pyragas bus iškepęs jei į jį įsmeigus medinį pagaliuką ištrauksite jį švarų.
  8. Kai iškeps pyragas ištraukite iš orkaitės ir 15 min. leiskite atvėsti. Tuomet išimkite iš kepimo formos, nuo dugno nuimkite kepimo popierių ir galutinai atvėsinkite.
  9. Kambario temperatūros sviestą plakite elektriniu plaktuvu kol sviestas pabals ir masė taps puri (apie 2 – 3 min.). Sudėkite kambario temperatūros grietinėlės sūrį ir dar paplakite, kol sviestas ir sūris susimaišys. Į gautą masę sudėkite persijotą cukraus pudrą ir dar plakite apie 1 – 2 min. Supilkite vanilės ekstraktą ir plakite kol masė susimaišys (kelias skundes).
  10. Atvėsusį pyragą perpjaukite pusiau išilgai. Dėkite vieną pyrago lakštą ant serviravimo lėkštės ir jo paviršių aptepkite kremu. Užvoškite kitą pyrago lakštą ir jo viršų užtepkite likusiu kremu. Mano atveju buvo 4 pyrago lakštai tai ir teplionių buvo daugiau.
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą