Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis

9!!! ir tarta su uogomis

Šiandien tikrai žymėtina diena. Taigi šiandien:
  1. 235 – oji metų diena pagal Grigaliaus kalendorių. Iki naujų metų lieka 130 dienų!
  2. Šeštoji mėnulio diena, taigi vis dar jaunatis. Sako, kad per jaunatį norai pildosi. Pasvajokite gražiai...
  3. Saulė palieka liūtą ir pereina į mergelės ženklą.
  4. Vardadienius mini Pilypas, Rožė, Girmantas, Tautgailė! Nepamirškite pasveikinti.
  5. O taip pat savo gimimo dieną švenčia mano mėgiamas dainorėlis Andrius Mamontovas. Valio jam!
  6. Kiek rimčiau. Prieš 73 metus šią dieną Molotovas su Ribentropu nekukliai prie vieno stalo pasėdėjo. Pasekmės to pasisedėjimo dar ir dabar jaučiamos... Net vėliavaos su juodais kaspinais kabinamos ta proga.
  7. Dar viena rimta, bet kartu ir linksma proga – Tarptautinė vergų kelio ir vergvės panaikinimo diena.
  8. Šiandien minimas vienintelis ir nepakartojamas Baltijos kelias. Man jis toks nerealus dabar atrodo. Kai taip vieningai trijų valstybėlių žmonės už rankų susiėmę siekė laisvės. Atsimenu tą dieną. Miglotai, bet atsimenu. Kažkur netoli katedros, o tiksliau tarp katedros ir senojo arsenalo stovėjome. O fotoreporteriai net mano brolį buvo užfiksavę ir to meto spaudoje nuotrauka buvo publikuota. Kaip aš jam pavydėjau...
  9. Ir taip taip, aš savo šeimoje miniu mažosios Sofijos 9 – ąjį mėnesį. Kaip greit ji auga.
Taigi rugpjūčio 23 – ajai paminėti iškepiau tartą su uogomis. Dabar pats metas tokias tartas kepti, nes uogų vis dar nemenkas pasirinkimas. Savo tartai paskaninti rinkausi avietes, gervuoges ir raudonuosius serbentus. Mmmm, vasara, kodėl tu tokia trumpa?
Iškepiau aš tartą, kaip visada su šiokiais tokiais menkais nepasisekimais. Bet šį sykį iš didelio noro kuo daugiau uogų joje sutalpinti. Tai kroviau tas uogas, o įdaras per kraštus liejosi. Nieko čia blogo, bet kitą kart bandysiu nepersistengti.
O štai fotosesija buvo smagi. Ją organizavausi terasoje bei pievoje, po obelimi. Žinoma, smagiausia buvo ta dalis, kai jau atriektus tartos gabalėlius bandžiau fotografuoti pasidėjusi ant terasos. Sofija tik pamačius lėkštes su tarta spygaudama, krykštaudama ropoja link jų ir savo mažomis rankytėmis bando griebti. Aš tuo tarpu, gelbėdama lėkštes, o tiksliau, jų turinį, griebiu Sofiją ir nešu ją į namą, tuomet bėgte į terasą, padarau kelis kadrus ir jau vėl griebiu Sofiją ir vėl nešu ją atgal į namą. Vaikus auginti smagus, meniškas, sportiškas ir, be abejo, prasmingas užsiėmimas.
Gražios visiems dienos!
Tešlai rekės:
100 g sviesto,
150 g miltų,
Žiupsnelio druskos,
2 v. š. cukraus pudros,
5 šaukštų šalto vandens.

Įdarui reikės:
3 kiaušinių
125 ml kreminio sūrio (cream chease, aš naudojau Philadelfia original),
100 ml pieno,
3 v. š. smaulkiai maltų migdolų (arba migdolų miltų; aš susimalu pati, prieš tai tik nulupu migdolų luobeles),
1/2 citrinos tarkuotos žievelės,
50 g cukraus,
Poros saujų uogų: aviečių, gervuogių, serbentų, šilauogių...).
  1. Šaltą sviestą sutarkuokite arba supjaustykite smulkiais gabalėliais ir sumaišykite su miltais, cukraus pudra ir druska. Darykite tą greitai ir geriausia leiliu arba virtuviniu kombainu, nes labai svarbu, kad sviestas nepradėtų tirpti. Turi gautis sviesto ir miltų trupiniai į kuriuos supilkite šaltą vandenį, suminkykite tešlą, suvyniokite ją į polietileno plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad atšaltų (ne mažiau kaip 30 min.)
  2. Atšalusią tešlą iškočiokite iki 1–1,5 cm storio ir ja išklokite kepimo skardą (aš naudoju skardą kurios matmenys 23x23x2,5 cm arba 13x36x2,5 cm). Tešla turi padengti skardos dugną ir kraštus. Šakute subadykite tešlos dugną ir grąžinkite tešlą atgal į šaldytuvą dar kartą atvėsti 20 – 30 min.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C laipsnių. Į skardą su atvėsusia tešla įklokite kepimo popieriaus, įberkite apie porą stiklinių džiovintų žirnių (tam, kad tešla nepradėtų kilti) ir kepkite 20 min. Iškepus išimkite iš orkaitės ir nuimkite kepimo popierių su žirniais. Dar tešlą pakepkite apie 5 min.
  4. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius. Sudėkite sūrį, supilkite pieną ir išmaišykite.
  5. Cukrų sumaišykite su smulkiai tarkuota citrinos žievele ir smulkintais migdolais ir suberkite į sūrio masę. Išmaišykite.
  6. Iškepusią tešlą ištraukite iš orkaitės. Ant jos pilkite pagamintą sūrio masę, o ant šios išdėliokite uogas.
  7. Kepkite tartą 160˚C laipsnių karštumo orkaitėje 30 – 35 min.
  8. Skanaus!
JustinaR

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą