Močiutė kepdavo medaus tortus. Labai skanius. Turbūt skanesnio
ir neesu valgius. Mama taip pat kepdavo ir vis dar kartais kepa. Irgi
labai skanūs, bet kitokie nei močiutės. Pabandžiau ir aš.
Nežinau kas, bet kažkaip nemočiutiškai ir net nemamiškai gavosi.
Bet visai nieko. Totą kepiau Vilniaus gimtadieniui. Ir girliandą ant torto pati karpiau ir lipdžiau.
Tešlai reikės:
2 kiaušinių,
2 v. š. medaus, tikro, nors, sako, kad tinka ir dirbtinis,
50 g sviesto,
~100 g cukraus (glima maišyti psuę balto, pusę rudo cukraus),
~400 g miltų,
1/2 a. š. sodos,
Grietinės ar acto sodai nugesinti.
Kremui reikės:
~1 l 40% riebumo grietinės,
1,5 – 2 v. š. želatinos,
60 ml vandens,
5 – 6 v. š. cukraus pudros,
1/2 citrinos sulčių.
- Į Metalinį dubenį sudėkite sviestą, medų, kiaušinius, cukrų. Dubenį dėkite į puodą su kaitinamu vandeniu ir maišykite kol masė taps vientisa. Labai savrbu neperkaitinti ir, šiukštu, neužvirti masės.
- Kai masė taps vientisa, dubenį išimti iš puodo su kaitinamu vandeniu. Į masę supilti nugesintą sodą ir išmaišyti. Po truputį berti miltus ir užminkyti tešlą. Tešla turi būti minkšta, elastinga ir nelipti prie rankų. Miltus dėkite palaipsniui, visų sudėti nebūtina. Na, čia reikia pajausti. Be to, miltų šiek tiek reikės tešlai iškočioti.
- Kai jau tešla tampa kočiojama, padalinkite ją į 5 – 6 lygias dalis ir iškart ant kepimo popieriaus iškočiokite plonus lakštus. Kad visi lakštai būtų vienodi, ant iškočiotos tešlos lakšto dėkite norimo dydžio lėkštę ar tortinės formos dugną ir apipjaukite.
- Tešlos lakštus kepkite apie 7 – 10 min. 180˚C laipsnių karštumo orkaitėje.
- Kremui gaminti skirtą želatiną išbrinkykyte vandenyje. Kol želatina brinksta išplakite grietinę su cukraus pudra iki standokos masės, neperplakite. Išspauskite 1/2 citrinos sultis ir supilkite į grietinę, išmaišykite. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant silpnos ugnies, jokių būdų jos neužvirkite. Ištirpusią želatiną atvėsinkite ir plakant grietinę plona srovele ją supilkite. Pagamintą kremą šiek tiek (10 – 15 min.) atvėsinkite šaldytuve ir tuomet pertepkite juo torto lakštus. Aš pertepinėjau tik pačius lakštus. Torto išorės tepti kremu nenorėjau. Man labai patinka vadinamieji naked cake. Taip ir kremo mažiau reikia, o ir gražu, neįprasta. O Jūs, jei gaminsite, tai puoškite taip, kaip Jums labiau patinka. Kuo daugiau įvaorovės, tuo smagiau ;)
JustinaR
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą