Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Pavėluoti sveikinimai mamoms ir rožių tortas


Vakar šventėme Motinos dieną, tad pavėluotai visas mamas sveikinu, būkite laimingos!
Ta proga kepiau tortą. Kaip gi be jo...
Vis dar nepsirisuošiu kepti TO tikrojo biskvito, tad kepiau tą supaprastintą pyraginį variantą ir turiu pastebėti, kad su juo tortai labai gerai pavyksta. Tokius pyraginius tortus kepa visokie amerikonai. Beje ir šį receptą nusižiūrėjau iš vieno amerikoniško blog'o, kuris man labai patinka. Tortą pertepiau ir dekoravau kremu, kuris, kaip jau kartą minėjau, man nelabai pavyko. Tai sviestinis šveicariško morengo kremas. Daugiausia sunkumų gaminant kremą kelią tas morengo plakimas. Tačiau šį kartą gavosi kuo puikiausiai. Likau labai patenkinta savo darbu, o ir su šiuo kremu dirbti labai lengva. Kremą pavyko padaryti todėl, kad nepatingėjau panaršyti internete, peržiūrėjau keletą filmukų youtube. Beje, labai aiškiai ir su nuotraukomis, kaip gaminti šį kremą, parašytą jau mano minėtame blog'e. Pasiskaitykite!
Kalbant apie torto dekoravimą, tai kai kartą, naršant internete, pamačiau taip dekoruotą tortą, supratau, kad nenurimsiu kol pati neišmėginsiu. Jis man tooooks gražus. Toks paprastas ir kartu prabangus, subtilus... Aišku, mano pirmas mėginimas nėra visai tobulas, kaip ne kaip ranka dar nėra įgudusi, bet manau, kad visai vykęs... Štai čia galite pasižiūrėti ir pasiskaityti praktinių patarimų, kaip dekoruoti tokia technika. Tik ten pabaigoje kai užpurškia tais dažais, tai mano supratimu, viską sugadina, taip nupigina, kad net neskanu žiūrint... Tai tiek mano pasvaičiojimų šiam kartui, tikiuosi kitą įrašą paliksiu greičiau nei po savaitės. Sėkmės!
Biskvitui reikės:
4 didelių kiaušinių
420 g miltų
20 g kepimo miltelių
3 g druskos
227 g kambario temperatūros sviesto
400 g cukraus
2 a. š. Vanilės ekstrakto
250 ml kambario temperatūros pieno
300 kg mėlynių (tinka šaldytos)
  1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Geriausia tai daryti kai kiaušiniai šalti. Atskirtus trynius ir baltymus uždenkite plėvele ir palikite kambario temperatūroje 30 min.
  2. Dubenyje sumaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius ir druską.
  3. Kambario temperatūros sviestą plakite elektriniu plakikliu 1 – 2 min. kol pasidarys minšta masė. Suberkite 300 g cukraus ir toliau plakite apie 3 min., kol susiplaks puri kreminė masė. Tuomet į šią masę dėkite po vieną kiaušinio trynį ir kaskart gerai išplakite.
  4. Į sviesto, cukraus ir trynių masę dėkite apie 1/3 dalį miltų, gerai išmaišykite. Tuomet įpilkite 1/3 dalį pieno ir vėl gerai išmaišykite. Ir taip maišykite kol sudėsite visus miltus ir supilsite visą pieną (pradėkite ir baikite dėdami miltus).
  5. Kitame dubenyje plakite kiaušinių baltymus kol suputos. Po truputį sudėkite likusius 100 g cukraus ir plakite kol masė taps standi. Į tešlą atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
  6. 24 cm skersmens kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, skardos šonus patepkite sviestu ir į skardą supilkite 1/3 dalį tešlos. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 25 min. Taip iškepkite tris biskvitus. Į du iš jų sudėkite mėlynes. Aš naudojau šaldytas mėlynes. Jas prieš naudojant atšildžiau ir dėjau ant tešlos viršaus.
  7. Iškepusį biskvitus 10 min. palikite atvėsti kepimo skardoje, o po to išimkite ir gerai ataušinkite.
Kremui reikės:
8 kiaušinių baltymų
400 g cukraus
500 g kambario temperatūros sviesto
2 a. š. Vanilės ekstrakto
  1. Metaliniame arba stikliniame inde šiek tiek papalakite kiaušinių baltymus. Suberkite cukrų ir švelniai plakite masę indą laikydami virš puodo su karštu vandeniu. Neleiskite vandeniui užvirti. Maišyti reikia tol, kol masės temperatūra pasieks 65 – 70°C (tikrinti cukraus termometru) arba, kol patrynus tarp pirštų, nebesijaus cukraus grūdelių ir masė bus tikrai karšta. Be to, masę maišyti būtina, kad ji nepradėtų kepti prie indo kraštų.
  2. Pasiekus reikiamą temperatūrą toliau baltymus plakti kol masė pasidarys puri, tąsi ir atvės iki kambario temperatūros. Tai gali užtrkti apie 10 min.
  3. Po truputį dėti sveistą ir kaskart gerai išmaišyti. Kremas bus baiktas kai masė taps švelni, puri ir blizganti bei maišant ją girdėsis toks keistas klaksėjimas.
  4. Galiausiai į kremą supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite. Kremas pruoštas, galite pradėti kurti.

Torto apačioje dėjau biskvitą su mėlynėmis, užtepiau šiek tiek kremo, nedaug, tiek, kad suliptų biskvitai. Antras biskvitas be mėlynių, vėl šiek tiek kremo ir ant viršaus biskvitas su mėlynėmis. Torto viršų ir šonus aptepiau kremu. Dabar jau gausiau, kad pasidengtų ir susilygintų visas torto paviršius. Likusiu kremu formavau rožes. Tam naudojau konditerinį maišą su M1 Wilton antgaliu.
Pastabos:
  1. Kitą kartą darysiu dviejų biskvitų tortą. Bus žemesnis, o ir kremo reikės mažiau.
  2. Į biskvitus dėčiau daugiau mėlynių. Jos labai pagyvina tiek skonį, tiek vaizdą.

Iki
JustinaR

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą