Vakar
šventėme Motinos dieną, tad pavėluotai visas mamas sveikinu,
būkite laimingos!
Ta
proga kepiau tortą. Kaip gi be jo...
Vis
dar nepsirisuošiu kepti TO tikrojo biskvito, tad kepiau tą
supaprastintą pyraginį variantą ir turiu pastebėti, kad su juo
tortai labai gerai pavyksta. Tokius pyraginius tortus kepa visokie
amerikonai. Beje ir šį receptą nusižiūrėjau iš vieno
amerikoniško blog'o, kuris man labai patinka. Tortą pertepiau ir
dekoravau kremu, kuris, kaip jau kartą minėjau, man nelabai pavyko.
Tai sviestinis šveicariško morengo kremas. Daugiausia sunkumų
gaminant kremą kelią tas morengo plakimas. Tačiau šį kartą
gavosi kuo puikiausiai. Likau labai patenkinta savo darbu, o ir su
šiuo kremu dirbti labai lengva. Kremą pavyko padaryti todėl, kad
nepatingėjau panaršyti internete, peržiūrėjau keletą filmukų
youtube. Beje, labai aiškiai ir su nuotraukomis, kaip gaminti šį
kremą, parašytą jau mano minėtame blog'e. Pasiskaitykite!
Kalbant
apie torto dekoravimą, tai kai kartą, naršant internete, pamačiau
taip dekoruotą tortą, supratau, kad nenurimsiu kol pati
neišmėginsiu. Jis man tooooks gražus. Toks paprastas ir kartu
prabangus, subtilus... Aišku, mano pirmas mėginimas nėra visai
tobulas, kaip ne kaip ranka dar nėra įgudusi, bet manau, kad visai
vykęs... Štai čia galite pasižiūrėti ir
pasiskaityti praktinių patarimų, kaip dekoruoti tokia technika. Tik
ten pabaigoje kai užpurškia tais dažais, tai mano
supratimu, viską sugadina, taip nupigina, kad net neskanu žiūrint...
Tai tiek mano pasvaičiojimų šiam kartui, tikiuosi kitą įrašą
paliksiu greičiau nei po savaitės. Sėkmės!
Biskvitui
reikės:
4
didelių kiaušinių
420
g miltų
20
g kepimo miltelių
3
g druskos
227
g kambario temperatūros sviesto
400
g cukraus
2
a. š. Vanilės ekstrakto
250
ml kambario temperatūros pieno
300
kg mėlynių (tinka šaldytos)
- Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Geriausia tai daryti kai kiaušiniai šalti. Atskirtus trynius ir baltymus uždenkite plėvele ir palikite kambario temperatūroje 30 min.
- Dubenyje sumaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kambario temperatūros sviestą plakite elektriniu plakikliu 1 – 2 min. kol pasidarys minšta masė. Suberkite 300 g cukraus ir toliau plakite apie 3 min., kol susiplaks puri kreminė masė. Tuomet į šią masę dėkite po vieną kiaušinio trynį ir kaskart gerai išplakite.
- Į sviesto, cukraus ir trynių masę dėkite apie 1/3 dalį miltų, gerai išmaišykite. Tuomet įpilkite 1/3 dalį pieno ir vėl gerai išmaišykite. Ir taip maišykite kol sudėsite visus miltus ir supilsite visą pieną (pradėkite ir baikite dėdami miltus).
- Kitame dubenyje plakite kiaušinių baltymus kol suputos. Po truputį sudėkite likusius 100 g cukraus ir plakite kol masė taps standi. Į tešlą atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
- 24 cm skersmens kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, skardos šonus patepkite sviestu ir į skardą supilkite 1/3 dalį tešlos. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 25 min. Taip iškepkite tris biskvitus. Į du iš jų sudėkite mėlynes. Aš naudojau šaldytas mėlynes. Jas prieš naudojant atšildžiau ir dėjau ant tešlos viršaus.
- Iškepusį biskvitus 10 min. palikite atvėsti kepimo skardoje, o po to išimkite ir gerai ataušinkite.
Kremui
reikės:
8
kiaušinių baltymų
400
g cukraus
500
g kambario temperatūros sviesto
2
a. š. Vanilės ekstrakto
- Metaliniame arba stikliniame inde šiek tiek papalakite kiaušinių baltymus. Suberkite cukrų ir švelniai plakite masę indą laikydami virš puodo su karštu vandeniu. Neleiskite vandeniui užvirti. Maišyti reikia tol, kol masės temperatūra pasieks 65 – 70°C (tikrinti cukraus termometru) arba, kol patrynus tarp pirštų, nebesijaus cukraus grūdelių ir masė bus tikrai karšta. Be to, masę maišyti būtina, kad ji nepradėtų kepti prie indo kraštų.
- Pasiekus reikiamą temperatūrą toliau baltymus plakti kol masė pasidarys puri, tąsi ir atvės iki kambario temperatūros. Tai gali užtrkti apie 10 min.
- Po truputį dėti sveistą ir kaskart gerai išmaišyti. Kremas bus baiktas kai masė taps švelni, puri ir blizganti bei maišant ją girdėsis toks keistas klaksėjimas.
- Galiausiai į kremą supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite. Kremas pruoštas, galite pradėti kurti.
Torto
apačioje dėjau biskvitą su mėlynėmis, užtepiau šiek tiek
kremo, nedaug, tiek, kad suliptų biskvitai. Antras biskvitas be
mėlynių, vėl šiek tiek kremo ir ant viršaus biskvitas su
mėlynėmis. Torto viršų ir šonus aptepiau kremu. Dabar jau
gausiau, kad pasidengtų ir susilygintų visas torto paviršius.
Likusiu kremu formavau rožes. Tam naudojau konditerinį maišą su
M1 Wilton antgaliu.
Pastabos:
- Kitą kartą darysiu dviejų biskvitų tortą. Bus žemesnis, o ir kremo reikės mažiau.
- Į biskvitus dėčiau daugiau mėlynių. Jos labai pagyvina tiek skonį, tiek vaizdą.
Iki
JustinaR
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą