Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. gegužės 17 d., ketvirtadienis

ZEFYRAI!


Ar mėgstate zefyrus? Aš kartais. Vanilinius su šokoladu. Tik tokius, kokius mėgstu, jau seniai valgiau. Dabar jie kažkokio sintetinio skonio. Matyt su vanilinu, o ne vanile...
Šiomis lietingomis dienomis daugiau laiko praleidžiu namuose, tad nusprendžiau pamėginti pasigaminti zefyrų. Tik gaminau tuos amerikietiškuosius marshmallows'us. Žinote, tuos, kur filmuose amerikietiški paaugliai susmeigę ant pagaliukų laužo liepsnoje svilina... Radusi jų receptą, nuspendžiau, kad labai paparasta, tai ir kibau į darbą.
Tiesa, klaidų neišvengiau. Bet jos nežymios ir skoniui įtakos neturėjo. Galiu tik duoti patarimą tiems, kurie, nuspręs pasigaminti, tai peržiūrėkite filmuką, kaip jie gaminami ir viskas bus labai aišku! Aš, matyt kaip dauguma žmonių, kurie įsigyję naują daiktą, pirmą jį išmėginu, tik po to perskaitau naudojimosi instrukciją. Tai ir šį sykį panašiai. Pirma pagaminau, padariau klaidų, tuomet pasižiūrėjau filmuką :D Pastoviai ant to paties grėblio užsiraunu. Na, bet, kaip jau minėjau, skonis dėl to nenukentėjo. Esminė klaida buvo ta, kad masę supyliau į nedidelę skardą aukštomis sienelėmis, tad zefyras gavosi gan storas ir kai pjausčiau jį tai dar atrodė ne visai sustingęs ir vėlėsi labai...
Reikės:
240 ml vandens
21 g želatinos (apie 3 – 4 a. š.)
400 g cukraus
240 ml cukraus sirupo (aš naudojau auksaspavį cukraus sirupą, parduotuvėse tokių yra...)
Žiupsnelio druskos
2 a. š. vanilės ekstrakto
Apie 400 g cukraus pudros (aš sunaudojau apie 200 g)

  1. Pirmiausia, nemažą (33 x 23 x 5 cm) kepimo skardą arba dvi mažesnes skardeles įštepkite svietu ar aliejumi, įklokite kepimo popieriaus ir gausiai pabarstykite 3 – 4 šauktais persijotos! cukraus pudros.
  2. Dideliame dubenyje, kuriame plaksite zefyrų masę, suberkite želatina ir užpilkite 120 ml vandens. Palikite brinkti apie 15 min.
  3. Puode sumaišykite cukrų, druską, cukraus sirupą, likusį 120 ml vandens, puodą uždenkite ir masę užvirkite. Kai cukrus ištirps (po apytiksliai 2 min.) nuimkite dangtį, padidinkite kaitrą ir virkite sirupą apie 10 – 12 min. Sirupo masė turi pasiekti apie 115°C (aš matavau spec. termometru, bet jei jūs tokio neturite ne bėda, tai užtrunka, kaip jau rašiau, apie 10 – 12 min.).
  4. Išvirtą sirupą reikia supilti į išbrinkusią želatiną. Tik tai reikia daryti iš karto ir išlėto, ir dar viską maišant. Gerai jei atsirastų dar bent viena papildoma ranka :) Arba jei turite gudrų plakiklį, kuriam tik paspausti mygtuką reikia ir jis pats pasilaiko ir plaka. Aš viską dariau plakdama rankiniu plaktuvu ir kažkaip po truputį atsargiai sugebėjau tą karštą sirupą supilti. Tik būkite atsargūs, nes menkas malonumas nusiplikyti verdančiu cukraus sirupu...
  5. O dabar plakite, plakite, plakite... Tai užtruks apie 10 gal 15 min. Masės darysis vis daugiau, jis bus balta, puri, lipni, tąsi ir atvės iki kambario temperatūros.
  6. Pagaminus masę išliekite ją į skardą, ant viršaus pabarstykite persijota cukraus pudra (3 – 4 šaukštais). Ir palikite stingti vėsioje vietoje, galite šaldytuve, apie 12 val.
  7. Kai masė bus sutingusi atsargiai išimkite ją iš skardos ir padėkite ant persijota cukraus pudra pabarstyto paviršiaus. Supjaustykite kaip tik jums patinka ir apvoliokite cukraus pudroje. Skanaus!
JustinaR
P. S. Rceptas nusižiūrėtas iš joyofbaking

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą