Ieškoti šiame dienoraštyje

2015 m. vasario 19 d., ketvirtadienis

Kriaušės. Labai raudonos!

Na kiek gi galima tų tortų, pyragų, pyragėlių kepti, paklausite jūs. Galima, galima. Ir daug!!! Bet šįsyk aš pasidorysiu su apvirtomis kraiušėmis. Skamba nelabai skambiai, ar ne? Apvirtos kriaušės. Bet dažnai po nelabai išvaizdžiais dalykais slepiasi patys geriausi. Taigi panašiai ir su tomis apvirtomis kriaušėms. Beje, manosios ne tik apvirtos, bet dar ir apkeptos.
Taigi ilgai gundžiausi ir galiausiai visai palūžau aš dėl tų kriaušių. Nusprendžiau per užgavėnes, kuomet reikia valgyti daug ir riebiai, ir sočiai, ir, matyt, saldžiai, jų pasigaminti. O pairodo ne taip paprasta jų imt ir pasigamint kada tik sumanei. Jas gi reikia brandinti bent 24 val.! Tad turėkite minty jei nupręsite pasigaminti, kad jomis reikia iš anksto pasirūpinti. 
Kriaušių fotosesija gavosi ne visai tokia kokios norėjau ir tai mane šiek tiek liūdina. Labiausiai liūdina tai, kad žinau ko noriu, kaip noriu, bet nežinau kaip tai padaryti. Kita vertus, turiu puikias ateities perspektyvas - tobulėti ir mokytis. Taigi, kaip sakė vienas gerai žinomas XX a. revoliucionierius, mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis!!!


Jums reikės:
6 - 8 vidutinio dydžio kietų kriaušių
0,75 l raudono sauso vyno (galima pakeisti granatų sultimis)
2 stiklinių cukraus 
2 cinamono lazdelių
1 vanilės ankšties
4 lauro lapelių
0,5 l grietinėlės (35%)

Nuplaukite ir nuskuskite kriaušes palikdami jų kotelius. Kad kriaušės stovėtų, nupjaukite lygų, ploną griežinėlį nuo kriaušių "dugno".
Puode, kuriame laisvai telpa visos paruoštos kriaušės, užvirkite vyną (sultis) su cukrumi, cinamonu, vanile ir lauro lapais. Užvirus sirupui sudėkite kriaušes ir virkite ant nedidelės kaitros apie 30 min. Kartkartėmis kriaušes pavartykite. Tuo metu namai pakvips fantastiškais vyno ir prieskonių kvapais.
Apvirtas kriaušes palikite atvėsti sirupe, kuriame virė. Kai visiškai atvės, uždenkite puodą ir palikite kriaušes sirupe mažiausiai parai, o dar geriau dviem ar net trim parom, šaldytuve. Retkarčiais pavartykite jas, kad tolygiai prisisunktų sirupo.
Kai jau ruošitės patiekti kriaušes, išgriebkite jas iš sirupo. Sirupą užvirkite ir virkite atidengę ant stiprios kaitros tol, kol pusę jo išgaruos, apie 20 - 30 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių celsijaus. Sudėkite kriaušes į indą kuriame kepsite. Prieš kepdami apliekite jas sirupu. Keptkite apie 10 - 12 min. Iškepusias dar kartą apliekite sirupu (man sirupo liko gana daug, aš jį labai skaniai su blynais valgau).
Patiekite kriaušes su daug sirupo ir plakta grietinėle.
Skanaus!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą