Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. kovo 4 d., sekmadienis

Šv. Kazimiero sekmadienis

O kaip man patinka Kaziuko mugė!!! Tik šiemet neturėjau daug laiko, tad labai greit aplėkiau Kaziuką pirmą mugės dieną, ryte, kai dar prekeiviai krovėsi prekes ir lankytojų nebuvo daug. Planavau pafotografuoti mugėje, bet deja, fotoaparatą palikau namie :( Tad foto reportažo neparengiau. Bet užtai nusipirkau keletą mielų daikčiukų sau, savo brangenybei bei buičiai reikalningų rakandų. Taip pat prisipirkau meduolių, grybukų, sausainių, duonos, lašinių, saldainių-gaidelių ant pagaliukų, tokių kaip vaikystėje, žąsies taukų ir pan. Beje, apie žąsų taukus, tai įsigijau jų labai pigiai, vos už 10 lt už 0,5 l. Super kaina už delikatesinius taukus! Tad galiu sakyti, kad Kaziukas man šiemet yra pavykęs.

Šeštadienio vakare išbandžiau Tarte Tatin su svogūnais. Labai šaunus patiekalas nedideliam vakarėliui, puikiai derantis prie vyno. Teisa, Tarte Tatin pirmiausia siejasi su apverstu pyragu su karamelizuotais obuoliais, kurį pirmą kartą XIX a. pabaigoje iškepė prancūzė Stéphanie Tatin. Kodėl apverstas pyragas? Todėl, kad išsiblaškiusi Stéphanie kepė pyragą be tešlos, t. y. į skardą sudėjo obuolius ir pašovė kept, tik vėliau, pastebėjusi, kad kepa pyragą be tešlos, uždėjo jos lakštą ant obuolių, iškepė, apvertė ir tokį patiekė klientui, kuris, anot pasakojimo, liko labai patenkintas. Štai taip, per klaidą, ir gimė šis puikus pyragas. Patiktų man taip vykusiai suklysti...
Tarte Tatin interpretacijų yra nemažai – tradiciškai su obuoliais, su kriaušėm, bananais ir pan., betgi, kažkas nusprendė išmėginti ir su svogūnais. Išbandžiau ir aš. Patiko, todėl rekomenduoju ir jums. Aš rėmiausi šiuo recptu tik šiek tiek kai ką keičiau. Beje, pastebėjau, kad dažniausiai šiam pyragui kepti naudojama smėlinė tešla (pâte brisée), bet taip pat sėkmingai naudojama ir sluoksniuota bemielė, kokios galima nusipirkti šaldytos prekybos centruose. Man priimtinesnis variantas pasirodė su pâte brisée. Šią tešlą esu labai pamėgusi ir dažnai ją gaminuosi tartom ir kyšam kept. Būtinai pasidalinsiu savo mėgstamo quiche au roquefort et tomates cerises (kyšas su roquefort'o sūriu ir vyšnyniais pomidorais) receptu. Na, o dabar tarte Tatin su raudonaisiais svogūnais.

Pyragui pasigaminti reikės:
250 – 300 g smėlinės tešlos (pâte brisée)
6 – 8 raudonųjų svogūnų
50 ml balsamico acto
2 v. š. sviesto
1 a. š. druskos
2 v. š. cukraus
1 a. š. džiovintų čiobrelių (šviežio čiobrelio kelios šakelės būtų dar geriau...)
Tešlai pasigaminti reikės:
250 g kvietinių miltų
125 g sviesto
Žiupsnelio druskos
1 v. š. cukraus pudros
1 kiaušinio trynio
Apie 50 ml šalto vandens

1. Iš pradžių pasigaminkite tešlą. Ant minkymo lentos išpilkite miltus. Kambario temperatūros sviestą supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite su miltais. Sudėkite kiaušinio trynį, suberkite cukraus pudrą, druską ir pradėkite minkyti rankomis. Supilkite vandenį ir toliau minkykite. Išminkius tešlą suspauskite ją į kamuolį, suvyniokite į plėvelę ir mažiausiai ½ val. palaikykite šaldytuve. Tiesa, iš šio kiekio tešlos gaunasi daugiau, tad likusią tešlą suvyniojau į plėvelę ir saugiai palikau laukti geresnių laikų šaldymo kameroje.
2. Tuo tarpu, kol šąla tešla, susipjautykite svogunus (nuluptus ir nuplautus, žinoma...) plonais pusžiedžiais. Keptuvėje išlydikite sviestą ir suberkite svogūnus, tolygiai paskirstykite. Keptuvę uždenkite dangčiu ir palikite troškintis ant silpnos ugnies 15 – 20 min.
3. Po 15 – 20 min. suberkite druską, cukrų, čiobrelius ir pamaišykite. Supilkyte balsamico actą ir šiek tiek padidinę kaitrą palikite kepti dar 10 – 15 min. neuždengę keptuvės. Retkarčiais pamaišykite.
4. Kai jau svogūnai išsitroškins sudėkite juos ir tolygiai paskleiskite kepimo skardoje, kurioje kepsite pyragą. Aš kepiau apvalioje skardoje, kurios dugno skersmuo 22 cm.
5. Iškočiokite tešlą iki 2 mm storio ir išpjaukite iš jos laktštą, kiek didesnį nei skardos dugnas. Išpjautu tešlos lakštu užklokite svogūnus ir apkamšykyite kraštelius. Tešloje peiliu pradurkite kelias skylutes ir pašaukite į 180 laipsnių C karštumo orkaitę 30 min.
6. Pyragui iškepus išimkite jį iš orkaitės, ant kepimo formos uždėkite lėkštę, kurios skersmuo didesnis nei kepimo formos ir staigiu judesiu apverskite taip, kad pyragas iškristų ant lėkštės. Štai ir viskas. Skanaus!

JustinaR

1 komentaras:

  1. Ooo tikrai pasisekė kaziukas :) Aš, deja, šiement nebuvau.. tikiuosi gal į Kauno kaziuką pavyks dar nuvažiuoti, nes kitaip bus liūdna :)
    Patiekale man labiausiai patiko žolynėliai... jau pavasaris tikrai... :)

    AtsakytiPanaikinti