Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Tiramisu Cupcake'kai. Skiriu Rosai Luxemburg ir Klarai Cetkin

Mielos moterys – su Kovo 8 – ąja!!! Ar žinot, kad šiemet jau 101 – ąjį kartą minima Tarptautinė moters diena? Už šią dieną turėtume būti dėkingos dviem žaviom damom – Rosai Luxemburg ir Klarai Cetkin, aršiai kovojusioms už lygias moterų ir vyrų teises. 1910 m. kovo 8 d. Kopenhagoje vyko moterų konferencija, kurioje Klara pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises. Lygiai po metų pirmą kartą Tarptautinė moters diena buvo paminėta Vokietijoje, Australijoje, Danijoje, Švedijoje, o kai kuriose šalyse moterys bijojo oficialiai švęsti šią dieną, kad nebūtų nubaustos policijos. Vat taip vat. Smagu, jog dabar galime be baimės švęsti kiekvieną dieną, kokia ji bebūtų...

Moters dienos proga pasirodau su Tiramisu Cupcake'kais. Receptas nusižiūrėtas iš čia, kuris nusižiūrėtas nuo, viso pasaulio namų šeimininkių fėjos, globėjos, beveik šventosios - Matrthos Stewart. Aš recepte dariau nežymių pakeitimų, pvz., vietoj Marsala naudojau Cointreau ir šiek tiek pačių pyragaičių tešlą keičiau, bet nemanau, kad skonis dėl to nukentėjo. Tikrai negėda pačiai save girti ir sakyti, kad pyragaičiai buvo labai ir netgi labai skanūs!

Tešlai reikės:
2 – 3 kiaušinių (naudojau tris, nes buvo maži)
175 g miltų
200 g cukraus
115 g kambario temperatūros sviesto
120 ml pieno
2 a. š. kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų ir uždengę palaikykite kambario temperatūroje apie 30 min.
2. Dubenyje sumaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais ir druska.
3. Kambario temperatūros sviestą papalkite maišytuvu apie 1 min. kol sviestas suminkštės ir pasidarys vientisesnė masė. Tuomet suberkite 150 g cukraus ir plakite apie 5 min. iki purios, kreminės konsistencijos. Tuomet į šią masę sudėkite kiaušinių trynius, po vieną, kaskart gerai išmaišykite.
4. Į gautą masę palaipsniui – per 2 – 3 kartus – įmaišykite miltus ir pieną (dėkite truputį miltų ir gerai išmaišykite, tuoemt pilkite truputį pieno ir gerai išmaišykite, vėl miltų ir t.t.).
5. Kitame dubenyje paplakite kiaušinių baltymus kol suputos. Tuomet suberkite likusį cukrų ir plakite kol masė pasidarys puri ir standi. Masė turi gautis tokia, kad drąsiai galėtumėte apversti dubenį sau virš galvos, nebijodami, kad baltymai ištekės ant jūsų :)
6. Į tešlą atsargiai įmaišykite plaktus baltymus.
7. Pasiruoškite specialią formą keksiukams kepti. Į kievieną formos angą įklokite popierėlius keksiukams, o į juos dėkite po 1 – 1,5 v. š. tešlos. Iš tokio kiekio tešlos man gavosi 18 pyragaičių. Tiesa, mano turėti popierėliai buvo kažkokie maži. Tiksliau ne maži, bet žemi, tad ir patys keksiukai gavosi mažesni, dėl to jų ir daugiau...
8. Kepkite pyragaičius apie 18 – 20 min, 175 laipsnių C karštumo orkaitėje.
9. Iškepus pyragaičius palikite atvėsti, geriausia išimtus iš kepimo formos ir padėtus ant grotelių.
Kavos sirupui reikės:
100 ml stiprios kavos (pvz. espresso)
25 ml Cointreau (apelsinų likeris, galima pakeisti apelsinų sultimis)
5 v. š. Cukraus
1. Į paruoštą stiprią kavą supilkite Cointreau, cukrų ir pavirkite kol cukrus ištirps. Palikite sirupą atvėsti. Man šio sirupo pasirodė per daug, todėl galima daryti ir mažesnį kiekį. Bet iš likusio sirupo pagaminau skanaus kavos gėrimo su pienu ;)
2. Atvėsusiu kavos sirupu reikės sudrėkinti atvėsusius pyragaičius. Aš dariau taip: ėmiau pyragaitį ir subadžiau jį mediniu pagaliuku, tuomet užpyliau vienu arbatiniu šaukšteliu sirupo. Ir taip dariau su kiekvienu pyragaičiu. Kadangi sirupo dar buvo likę sočiai, tai kai jis susigėrė į pyragaičius dar ant kiekvieno užpyliau po pusę šaukštelio. Taip prigirdžius pyragaičius paliekame pailsėti, kol plaksime kremą.
Kremui reikės:
225 g Mascarpone sūrio
225 ml 35% riebumo grietinėlės
100 g cukraus pudros
1. Mascarpone sūrį gerai išmaišykite su cukraus pudra. Cukraus miltelių kreme neturi jaustis.
2. Kitame dubenyje gerai išplakite grietinėlę. Tik neperplakite jos, nes gausite sviestą.
3. Tuoemt sūrio masę atsargiai sumaišykite su grietinėle ir gautu kremu dekoruokite pyragaičius. Turiu prisipažinti, kad esu nusivylusi šių pyragaičių dekoru... Visų pirmą, kremas, mano manymu, buvo kiek per skystas. Matyt reikėjo daugiau cukraus pudros, bet ir taip labai saldu buvo. Na čia dar laukia manęs iligi ieškojimai... Antra, konditerinių antgalių turiu 28, o to kurio reikėjo pagal užmanymą kaip tik ir neturėjau. Pasirodo kuo toliau į konditerijos pasaulį, tuo daugiau antgalių... Bet nieko, aš atrasiu kas, kur, kaip ir su kuo... Pa(si)žadu! Taigi pyragėliams puošti naudojau 12 numerio antglį (angos skersmuo 7 mm), kitą kartą naudosiu didesnį.
4. Kai pyragaičius papuošite kremu palikite juos uždarame inde, šaldytuve, geriausia per naktį.
Papuošimui:
2 v. š. Kakavos miltelių
1 apelsino žievelės
1. Paskutinis akcentas – pabarstymas kakavos milteliais per sietelį ir papuošimas gerai nuplauto apelsino žievele. Skanaus!

P. S. Nepaisant to, kad man kliuvo pyragiukų dydis ir jų puošnumas, skonis buvo išties puikus...

1 komentaras:

  1. Kokia įdomi istorija ir nuostabūs keksiukai, atrodo net nevalgomi, o iš kokio paveikslo :)

    AtsakytiPanaikinti