Šiandien buvo 40 – ies paukščių diena. Apytikriai tiek rūšių paukščių išskrenda atostogauti į šiltus kraštus ir tik pavasarį sugrįžta. Anksčiau šią dieną šeimininkėms būdavo patariama iškepti 40 bandelių, kad vasarą javai gerai derėtų. Bandeles kepti patingėjau, bet šiokio tokio paukščių lesalo pasigaminau. Šį kartą kepiau florentinus. Paprasti sausainiukai elegantišku pavadainimu. Nors mant tai tikrų tikriausias lesalas kanarėlėms, zylėms ir banguotosioms papūgėlėms. Beje, visai atsitiktinai, iškepiau kaip tik 40 sausaiunių. Na, javų šiemet nesėsiu, bet gal bazilikai gerai derės...?!
Florentinų tėvynė – mano mylima Prancūzija. Nuostabus kraštas su dar nuostabesnėm maisto gaminimo ir vartojimo tradicijomis. Prancūziška duona, pyragaičiai, desertai, paštetai mmm... Seilės tįsta... Na bet grįžtam prie florentinų, kurie kepami nuo Karaliaus Liudviko XIV laikų (Liudvikas XIV valdė 1643 – 1715 m), dažniausiai iš įvairiausių riešutų, sėklų, cukatų, džiovintų vaisių. Kaip rišamoji medžiaga naudojamas medus, cukraus sirupas, karamelė, kondensuotas pienas. Aš savuosius kepiau iš saulėgražų, moliūgo sėklų, sezamo sėklų ir džiovintų abrikosų, tačiau čia galima taip smarkiai eksperimentuoti su mėgiamais ir mažiau mėgiamais riešutais bei sėklomis, kad oi oi oi... Mano vizijose labai gardžiai atrodo florentinai su migdolų drožlėmis ir džiovintomis spanguolėmis. Būtinai išmėginsiu. O dabar rašau proporcijas, eigą ir linkiu sėkmės bei skanaus gaminsiantiems ir ragausiantiems.

Reikės:
100 g cukraus
125 ml grietinėlės
30 g sviesto
~300 g sėklų, riešutų, džiovintų vaisių (tiksliai nežinau kiek ko ėmiau, bet vizualiai mačiau, kad saulėgrąžų buvo daugiau nei moliūgo bei sezamo sėklų, o džiovintų abrikosų buvo apie 100 g).
- Sviestą ir cukrų apie 10 minučių pakaitinkite ant silpnos ugnies. Tuomet atsargiai, po truputį, visą laiką maišant, supilkite grietinėlę ir viską maišykite tol, kol cukrus visiškai ištirps.
- Suberkite savo mėgiamu riešutus, sėklas ir smulkintus džiovintus vaisius, viską gerai išmaišykite, pakaitinkite dar 2-3 minutes.
- Gautą masę šaukštu dėkite į skardą ant kepimo popieriaus, arbai kaip aš, į keksiukams kepti skirtus popierėlius. Kepkite apie 7 – 10 min. 160 laipsnių karštumo orkaitėje.
- Valgykite atvėsusius su arbata arba vienus. Skanaus!
P. S. Jei nepatiks, tiesiog išberkite ant palangės, iš lauko pusės. Paukšteliai neliks jiems abejingi... Atskris dar ir dar kartą.
P. P. S. Su Kovo 11 – ąja!!! Gražios ir prasmingos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos!!!
Ooo labai ačiū už šį receptą! :) Ir Tave su Kovo 11! :)
AtsakytiPanaikintiStilingas ir jaukus tinklaraštis :)
AtsakytiPanaikinti