Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. balandžio 2 d., pirmadienis

Velykiniai sauainiai ir bandelės velykinės taip pat

Labas vakaras,

Prieš pradedant raštyti šitą blog'ą labiausiai nerimavau dėl to, kad tingėsiu jį rašyti. Tai iš tiesų netingiu, tik laiko nelabai turiu. Atrodo kas per nesąmonė, sėdi namuose, nieko neveikia ir matai, laiko neranda... Anksčiau manydavau, kad vaikų auginimas nėra jau toks labai sudėtingas dalykas. Išties ir nėra, bet laiko atima daug ir dėl to visai negaila, nes laiką išnaudoji tikrai labai prąsmingai, bet štai laiko sau visai nebėra. Nebent paaukoji kelias miego valandas kepimui ir rašymui čia, na dar kokį vieną kitą straipsnį perskaitai apie vaikų auginimą ir auklėjimą, apie primaitinimą, dar skalbi, dar valgyti gamini, dar išsišluoji, išsiplauni, dar... ir dar... Štai taip ir tampama supermamomis arba desperate housewives :D

Vakar, Verbų sekmadienį, mus aplankė mano brolis su šeima. Tad prigaminau visokių skanėstų. Su Jumis pasidalinsiu tik sausainių ir bandelių receptais. Receptai paparasti. Tokie iš vaikystės. Be jokių mandrybių. Bet idėjos velykinės. Gal kas nepatingėsit ir pasigaminsit prieš šventes. Šiaip nieko sudėtingo, tik gal tie paišymai ant sausainių ir bandelių lipdymas kiek užtrunka, bet labai smagu, o vaikams kiek džiaugsmo. Beje, ne tik vaikams. Tų sausainių ant pagaliukų daviau Vilniui, kad kolegas pavaišintų, tai ir tie, rimti vyrai, džiaugėsi šokoladiniais kiaušiniais...

Sausainiams reikės:

100 g cukraus pudros,

200 g sviesto,

350 g miltų,

Žiupsnelio druskos,

1 nutarkuoto apelsino, citrinos ar laimo žievelės,

2 šaukštų apelsinų, citrinų ar laimų sulčių,

Formelių sausainiams išspausti,

Medinių pagaliukų (tiek, kiek sausainių norėsite ant jų išsikepti. Aš kepiau 20).

Papuošimams reikės:

Royal Icing“ - tai toks glajus,

100 g šokolado,

Konditerinių pabarstukų.

  1. Sviestą išsukti su cukrumi, apelsino (citrinos ar laimo) žievele ir apelsinų (citrinų ar laimų)sultimis. Suminkyti su miltais ir padėti tešlą į šaldytuvą atšalti ir susistovėti porai val.. Kai atšals, tešlą perminkyti, iškočioti apie 2 mm storio lakštus ir velykinėmis sausainių formelėmis išspausti figūrėles. Jas išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
  2. Sausainių ant pagaliukų formavimas: įsmeikite pagaliuką į 1/3 ar 1/2 saisainio, o iš sausainio blogosios pusės (ta, kuria galdysite ant skardos) pagaliuką užspauskite dar trupučiu tešlos.
  3. Sausainius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 8 – 10 min., kol gražiai pagels.
  4. Iškepusius ataušinti ir skanauti arba, taip kaip aš, išpaišyti pasigamintu glajumi ir tik po to skanauti.

Royal Icing“ glajui reikės:

1 kaiušinio baltymo

Apie 250 g cukraus pudros

1 v. š. citronos sulčių

Maistinių dažų (jei norite spalvoto glajaus. Aš savo rausviesiems kiškučiams naudojau šviežias burokėlių sultis. Daug jų nereikia, pusės arbatinio šaukštelio per akis trim keturiem šaukštam glajaus nudažyti. Jei norite intensyvesnės spalvos pilkite sulčių daugiau, jei tik švelnios rausvos, vos kelis lašelius. Na čia pažaisti reikia).

  1. Kiaušinio baltymą paplakite su citrinos sultimimis. Toliau plakant po truputį dėkite cukraus pudrą. Cukraus pudros gali reikėti ir daugiau jei kiaušinis didesnis pasitaikys. Turi gautis gana kieta, standi masė. Prieš naudojant dekoravimui, indą su glajumi uždenkite maistine plėvele ir palaikykite apie 30 min. šaldytuve. Dekoravimui naudokite konditerinį maišą su siauru antgaliu arba tiesiog celofaninį maišelį, kurio vieną kampą truputį nukirpkite ir pro skylute, spaudžiant maišelį, išleiskite glajų.

Sausainių kontūrams naudojau baltos spalvos glajų, t. y., niekuo jo nedažiau. O tą rausvą, kaip jau minėjau dažytą burokėlių sultimis, dar šiek tiek praskiedžiau vandeniu. Tokį skystenį glajų patogiau išlieti ant sausainio, tuo tarpu piešti, rašyti, ornamentuoti patogiau su neskiestu glajumi.
Šokoladu glaistyti sausainiai - kiaušiniai: 100 g juodojo šokolado išlydžiau dubenėlyje virš kaitinamo vandens, aptepiau juo sausainius ir dar pribarsčiau konditerinių pabarstukų. Juos galima pakeisti smulkintais riešutais, o galima ir išvis jų nenaudoti, juk šokoladas - jau ir taip labai puošnu.


Mieliniams kiškučiams reikės:

7 g sausų mielių (arba 25 g šviežių),

250 ml šilto (jokių būdu ne karšto) pieno,

100 ml lydyto svieto,

100 g cukraus,

2 a. š. vanilinio cukraus,

1/2 a. š. druskos,

2 kiauisinių,

500 – 600 g miltų,

Papuošimui reikės:

Saujelės džiovintų spanguolių (arba razinų),

1 kiaušinio,

Cukraus pudros

  1. Dubenyje sumaišykite pieną su lydytu sviestu ir mielėmis. Kai mielės ištirps, supilkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius ir supilkite juos į pieno mišinį. Palaipsniui berkite persijotus miltus ir maišykite, kol tešlas pradės lipti prie dubens kraštų. Uždenkite tešlą drobiniu ar medvilniniu rankšluosčiu ir palikite ją 20 – 30 min. kilti.
  2. Ant miltais pabarstyto stalo išminkykyte tešlą. Padalinkite ją į dvi lygias dalis. Iš vienos dalies suformuokite apie 20 didesnių gabaliukų (kiškučių kūnelis) ir tiek pat mažesnių (kiškučių galvos). Iš likusios tešlos suformuokite kiškučiams ausis ir letenėles. Formuokite kiškučius ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Džiovintas spanguoles (razinas) įspauskite į kiškučio snukutį akių ir nosies vietose. Uždenkite kiškučius rankšluosčiu ir palikite apie 20 min. pakilti.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  4. Aptepkite bandeles kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 15 – 20 min.
  5. Iškepusius kiškučius apibarstykite cukraus pudra.

Tai tiek žaidimų Velykų tema. Sėkmės ir skanaus!

JustinaR

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą